Istállós kői ősemberbarlang

Aki veszi a bátorságot, és elindul a csúszós hegyi gyalogúton, mely a forrás mellől indul, az megismerheti az Istállós kői barlangot. A barlang 1911-ben történt feltárása óta többször is végeztek itt ásatásokat. A legeredményesebb feltárás egy 80 mázsás őskori tűzhely volt, mely kiemelés után a Nemzeti Múzeumba került. A feltárások során a barlangból 30-40000 éves leletek kerültek elő, melyek közül néhány az Orbán-házban megtekinthető.

Börtön múzeum Szilvásvárad

Középkori Börtönmúzeum és Panoptikum

A kiállítás elsősorban a korszak büntetés-végrehajtási gyakorlatát mutatja be, írásos és tárgyi elemek felhasználásával és mindemellett látványos, panoptikumszerű jelenetekkel.

Bővebben: Börtön múzeum Szilvásvárad

Szilvásvárad erdei vasút

A vasút 1908-ban kezdte meg működését, mint keskeny nyomtávú gőzüzemű erdei vasút. 1910-ben lovag Wessely Károly őrgróf Pallavicini Alfonz Károlynak adta, aki a II. világháborúig üzemeltette. A 30-as években főleg faanyag szállítására használták. Az államosítás óta a vasutat az erdőgazdaság üzemelteti, a gőzmozdonyok helyét átvették a dízel mozdonyok.

Bővebben: Szilvásvárad erdei vasút

Lovas Múzeum és Ménesistálló

Hatalmas gesztenyefák árnyékában áll, az 1860-van épült grófi ménistálló, mely alig 100 méterre található a kastélytól. Itt alakítottak ki 1969-ben Lovas Múzeumot, valamint itt láthatók a ménes legszebb apaállatai. A Lovas Múzeum bemutatja a lipicai ló történetét, a lovas élet eszközeit, valamint a fogatolás szerszámait is.

Bővebben: Lovas Múzeum és Ménesistálló

Milleniumi tanösvény

Szilvásvárad belterületéről elindulva vezet a Millenniumi tanösvény a Kalapat-kilátóig. Az útvonal a könnyebb járhatóság és felismerhetőség miatt kőtörmelékkel van felszórva, valamint a közlekedés segítségére a meredekebb emelkedők kapaszkodókkal vannak ellátva. Az útvonalon három pihenőhely került kialakításra, esőbeálló házakkal, asztalokkal, padokkal. A túra minden korosztály részére könnyen teljesíthető, valamint a Bükki Nemzeti Park egész területén megszokott egységes kék sáv is jelzi a tanösvényt.